FAQ – Här svarar vi på kundernas vanligaste frågor om värmepumpar
Varför värmepump?
Det finns många fördelar med värmepump:
- Hållbar - Miljövänlig tack vare utnyttjande av energi som finns i luften, jorden eller vattnet.
- Ekonomisk - Värmepumpen använder naturligt förnybar energi från luften, så att du kan spara pengar på dina bränsleräkningar.
- Oberoende - Stigande priser på fossil energi påverkar knappast driftskostnaderna. Med värmepumpar är du oberoende av stigande priser.
- Bekvämt - Erbjuder optimal komfort för uppvärmning, kylning, varmvatten och kan utan problem kombineras med solcellssystem.
Vad kostar det att installera en värmepump?
Nyinstallation av en värmepumpsanläggning, på grund av det omfattande arbete som ofta krävs med demontage av befintlig anläggning och eventuell borrning eller grävning, brukar kosta en ansenlig summa pengar. Vad slutsumman blir beror framförallt på vilken typ av värmepump och hur stor anläggningen måste vara för att kunna förse ditt hus med all energi det behöver. Generellt sett är en bergvärme/jordvärme-installation de dyraste alternativen och de som gör störst åverkan på tomten under installationen men i slutändan är det alternativen som syns minst, har god driftekonomi året om, klarar både golv-och radiatorsystem, och har goda förutsättningar att hålla längre.
En luft/vatten-värmepump har i sin tur en väsentligt lägre installationskostnad, är anpassade för att klara både golv-och radiatorsystem och har även den en väldigt god drift-ekonomi. Vaillants luft/vatten-värmepumpar är dessutom särskilt framtagna för att ha en låg ljudnivå och skulle inte det räcka kan man under valda tider på dygnet reducera ljudnivån ytterligare vid behov.
Slutsats: Varje hus har sina speciella förutsättningar och du som konsument har mycket att ta ställning till vid val av ny uppvärmning. Vi rekommenderar att ta kontakt med en kunnig installatör som kan hjälpa till med energiberäkning och ta fram kostnadsförslag.
Vilken värmepump ska jag köpa?
Du bör titta på en värmepump som klarar av ditt behov, har bra garantier, god tillgång till support och reservdelar. Sök alltid råd från ett kvalificerat företag när du har bestämt dig för att installera en värmepump.
Hur lång tid tar det att installera en värmepump?
Det kan ta allt från en halv dag till en vecka beroende på förutsättningarna i ditt hus.
Kan en värmepump kopplas mot befintlig ved-, pellets- eller solanläggning?
Ja, på Vaillant har vi flera lösningar för att koppla in våra värmepumpar mot ved-, pellets- eller solvärme-anläggningar som tillåter automatisk reglering. Kontakta oss för mer information.