Hitta
Kontakta oss
Hitta din Vaillant-partner

Energiskolan 3.1: Så fick Maria och Emil ner sin elförbrukning med 30 procent: ”Det bästa vi gjort”

Maria Karlsson och Emil Larsson skaffade en bergvärmepump, och har nu skön och jämn värme i hela huset. De har sparat hela 4 000 kilowattimmar första halvåret och räknar med att minska elförbrukningen ytterligare. – Vi kan styra värmen med en app och sänker temperaturen när vi inte är hemma, berättar paret som ska resa och renovera för pengarna de sparar.

Familjen Karlsson-Larssons tegelhus ligger i utkanten av Robertsfors i Västerbotten, med blåbär och kantareller runt knuten. Fram till februari 2022 värmdes huset upp via direktverkande el. Men det var kallt i många rum och när elpriserna började röra sig uppåt sa familjen hej då till elberoendet och valde att satsa på en bergvärmepump.

– Det är det bästa vi gjort. Bergvärmetjänst i Norr AB lovade jämn värme och det har blivit väldigt bra, nu har vi en fin temperatur i hela huset. Samtidigt har vi fått en tryggare energiförsörjning och lägre elräkningar, säger Emil Larsson, som jobbar på Norrlandsgjuteriet AB i Robertsfors.

Mindre elförbrukning direkt

Sambon Maria Karlsson berättar att de tidigare hade en luftvärmepump i hallen, så där var det ”som en bastu”, medan det var rejält kallt i andra delar av huset. Nu finns vattenradiatorer i alla rum och ett extra element insatt i köket.

– Jag är frusen av mig, så det är hur skönt som helst inte gå runt med dubbla tröjor längre, säger Maria, som är förskollärare och uppvuxen i området.

När familjen använde direktverkande el – kombinerat med en luftvärmepump – låg årsförbrukningen på cirka 22 800 kWh/år. Idag ligger den på 18 600 kWh och då har paret ändå varit föräldralediga och därför varit hemma mer än vanligt. Efter ett helt år med värmepumpen väntas den slutliga förbrukningen landa på ungefär 16 000 kWh – en besparing på cirka 6 800 kWh om året. Det är en minskning på 30 procent.

– Ska vi komma lägre än så behöver vi göra livsstilsförändringar, säger Emil.

Installationen gick snabbt

Hela installationen av bergvärmepumpen tog en dryg vecka, inklusive borrning och inkoppling av alla element. Familjen beställde också ett komplett fjärrstyrningssystem, så utöver värmepumpens display finns också en bärbar display i köket. Dessutom använder de Vaillants mobilapp flitigt.

– Vi styr varmvattnet och värmen i huset direkt från mobilen. Våra energikostnader kommer att sjunka ännu mer, nu när jag och Maria börjat jobba igen. Jag har lagt in ett schema i appen så vardagar, när vi är på jobbet och barnen på förskolan, sänks tempen automatiskt till 18 grader. Klockan 15 börjar huset att värmas upp och ligger på sköna 21 grader lagom tills vi kliver in genom dörren igen, berättar Emil.

Emil och Maria uppskattar möjligheten att hålla koll på värmesystemet via appen. Skulle något hända, som exempelvis ett elavbrott, får de direkt ett meddelande i mobilen.

– Vi är supernöjda, både för att hela systemet är så lättskött och för att vi fått en mycket, mycket jämnare temperatur i huset. Pengarna vi tjänar in på vår lägre elförbrukning tänker vi resa och renovera för – vi har redan smugit i gång med att måla om garaget, säger Maria.

Fakta:

Familj: Emil Larsson och Maria Karlsson, båda 32 år, barnen Henry, 3, och Folke, 1.

Bor: Hus på 134 kvadratmeter i Robertsfors i Västerbotten.

Tidigare energilösning: Direktverkande el + luftvärmepump.

Problem: Stigande elpriser och ojämn värme i huset.

Lösning: Bergvärmepumpen Vaillant flexoCOMPACT exclusive, med tillbehör.

Resultat: Jämn värme i hela huset och minskad elförbrukning med cirka 30 procent.

Hur mycket el har ni sparat? 4 000 kilowattimmar på ett halvår (6 800 beräknat på ett helår).

Läs nästa case:

Så halverade Bert-Ove Andersson och hans bror sina energikostnader!

ALLA DELAR I ENERGISKOLAN

DEL 1: Se över din energiförbrukning

Tema: Se över ditt beteende och gör aktiva val för att spara energi i ditt hem.

Så kan du enkelt spara energi i vardagen

Vill du spara energi hemma och enkelt göra en insats både för din plånbok och klimatet? Här är tipsen som gör dig mer energismart varje dag – du kan börja nu direkt.

Här är hemmets största energibovar

Vill du spara energi hemma, utan att ge avkall på komforten? En bra start är att ha koll på vilka funktioner och apparater som slukar mest energi.

Spara nu Få resultat direkt

Spara energi i köket: Här är de viktigaste tipsen

Ett rum som används kräver energi – hur kan vi spara energi på ett enkelt sätt och få ner kostnaden? Här är tipsen som gör skillnad.

DEL 2: Hur värmer du upp ditt hus?

Tema: Guide om olika värmelösningar och fördelarna med värmepumpar.

Bästa uppvärmningen för ditt hus

Hur värmer jag bäst upp min villa? Uppvärmning och varmvatten står för den absoluta merparten av energikostnaden. Som tur är går lönsamma och klimatsmarta val ofta hand i hand.

Så mycket kan du spara med en värmepump

Om jag känner mig intresserad av värmepump; hur går jag vidare, vilken pump passar bäst? Hur mycket kan jag sänka min energikostnad med en värmepump?

De tio vanligaste frågorna om värmepumpar

Christian Petersen (Produktchef Värmepumpar, Vaillant Norden) svarar på konsumenternas frågor.

DEL 3: Kunder berättar – så mycket energi sparade vi

Så fick Maria och Emil ner sin elförbrukning med 30 procent

Maria Karlsson och Emil Larsson skaffade en bergvärmepump, och har nu skön och jämn värme i hela huset.

"Vi halverade våra energikostnader"

När Bert-Ove Andersson och hans bror tog över föräldrahemmet utanför Varberg var det viktigaste att modernisera uppvärmningen.

Värmepumpen säkrade nyårsfirandet i sommarhuset

Sommarstugan i Hällevik byggdes om i gammal stil och kompletterades med en toppmodern värmelösning från Vaillant.

Del 4: Så fungerar Vaillants produkter i vardagen

”Folk blir chockade över hur mycket de kan spara”

Tekniken idag är så mycket bättre än för 20 år sedan. Det är väldigt effektiva maskiner, säger Johan Björklund, Vaillant-installatör i Sölvesborg.

”Det roligaste med mitt jobb är att lösa folks problem”

Speciellt när det handlar om ekonomin, som ju är viktigast för de allra flesta, säger Marcus Hermansson, Vaillant-installatör i Karlskoga.

Fotriktigt och flippat? Så behöver inte miljövänliga val vara

Familjen Bullinger i Hvidovre har byggt ett hus som minimerar påverkan på klimatet. Därför är det ingen slump att de valde en grön värmelösning i form av en värmepump från Vaillant.