Hitta
Kontakta oss
Hitta din Vaillant-partner

Avlufta element

Undvik kalla rum under vintern

Hör du skramlande ljud eller liknande från dina rör? Det är inte bara störande utan kan också leda till ett kallt hem. Dessa ljud kan indikera att det finns luft i ditt värmesystem, vilket förhindrar optimal fördelning av varmvatten i elementen. Du kanske också märker att elementen är varma i botten men kalla överst.

Särskilt när hösten kommer kan kalla eller ljumma element bli väldigt obehagligt. Men var lugn, vi hjälper dig att åtgärda problemet innan kylan kommer på allvar. Du behöver bara avlufta dina element. Det är enkelt att avlufta, helt säkert och kan inte leda till några skador, inte heller om det inte finns någon luft i värmesystemet. Det går snabbt att utföra. Varje element tar ca. fem minuter att avlufta. Vi visar hur du gör.

Så avluftar du dina element – en kort summering

1. Detta behöver du: en elementnyckel, en hink och en trasa

2. Stäng av värmen och vänta tills elementen har svalnat

3. Sätt elementnyckeln i ventilen

4. Vrid elementnyckeln trekvarts varv för att öppna ventilen

5. Stäng ventilen så fort vatten kommer ut

6. Slå på värmen igen och kontrollera om elementen blir varma

Avlufta elementen i sju enkla steg

1. Förberedelser

Detta behöver du:

• En elementnyckel för att öppna ventilerna på dina element (finns i handeln)

• En hink för att samla upp vatten

• En trasa för att torka av vatten – för säkerhets skull

2. Stäng av värmen

Se till att värmen är avstängd. Detta stoppar din cirkulationspump från att pumpa varmvatten och luft genom dina rör. Alla termostatventiler måste vara öppna.

3. Vänta tills elementen svalnat

När du har stängt av värmen, vänta i ca. en timme så att alla element hinner svalna. Det förhindrar att du bränner dig om hett vatten eller ånga skulle komma ut under proceduren.

4. Sätt elementnyckeln i ventilen

Ventilen sitter oftast upptill på elementet. Det ser ut som ett runt hål med en liten fyrkant i mitten. Håll trasan mot väggen för att skydda den mot vattenstänk. Ställ hinken direkt under ventilen.

5. Öppna ventilen försiktigt

Vrid elementnyckeln långsamt motsols. Ett kvarts till ett halvt varv bör vara tillräckligt. Du kommer att höra ett väsande ljud när luft kommer ut ur elementet. Var noga med att inte öppna ventilen mer än nödvändigt. Då kan du begränsa mängden vatten som läcker ut från elementet.

6. Stäng elementventilen

Låt en liten mängd vatten komma ut innan du vrider elementnyckeln medsols för att stänga ventilen. Dra inte åt för hårt, då kan ventilen skadas.

7. Slå på värmen

När du har avluftat alla dina element, slå på värmen igen. Kontrollera först vattentrycket i systemet. Om trycket är för lågt, fyll på med värmevatten. Kontrollera till sist att alla element värms upp jämnt.

Vanliga frågor