Hitta
Kontakta oss
Hitta din Vaillant-partner

Johan, installatör: ”Folk blir chockade över hur mycket de kan spara”

Johan Björklund, 34, har installerat Vaillants värmepumpar sedan 2015 och stortrivs med samarbetet.
– Det är kvalitet rakt igenom. Som installatör är jag också enormt nöjd med Vaillants support, det är en stor grej för mig att deras tekniker är så snabba och tillgängliga.


Johan är utbildad VVS-montör och kyltekniker. Tillsammans med sin pappa driver han familjeföretaget Connys VVS i Sölvesborg, där 90 procent av omsättningen gäller installation och service av värmepumpar.

Efter 15 år i branschen har Johan fortfarande kul på jobbet. En viktig del är variationen – att installera värmepumpar från stora bostadsrättsföreningar till små villor på 50 kvadrat. Dagarna går snabbt och det är roligt med nöjda kunder.

– Tekniken idag är så mycket bättre än för 20 år sedan. Det är väldigt effektiva maskiner. Och med dagens elpris hämtar våra kunder in investeringen så mycket snabbare.

Effektiva maskiner för alla behov

Men framför allt brinner Johan för optimering av värmepumpar, att verkligen kunna hjälpa folk med driftsekonomin – från att välja rätt typ av värmepump till installation och fintrimning av lösningen.

– De blir chockade över hur mycket de kan spara. Folk tror inte de kan hämta in investeringen, men det kan de verkligen. Både vid nyinstallationer och när vi byter ut folks gamla maskiner. En stor del märks direkt efter installationen, men sen går det att kapa ytterligare 20 procent genom smart optimering.

Enligt Johan är Vaillants sortiment genomtänkt, det är en stor global aktör med olika modeller för olika miljöer och behov. Samtidigt är värmepumparna driftssäkra och lätta att installera.

– Allt är monterat och färdigt i pumpen, det är bara att installera rören. Dessutom är maskinerna delbara på mitten, vilket gör dem lättare att bära ner i trånga pannrum. Vi sätter ihop dem i källaren istället, så arbetet blir definitivt mer ergonomiskt för oss installatörer.

Fantastisk support

Vid sidan av kvaliteten är supporten det bästa med Vaillant. Deras tekniker är fantastiska, säger Johan.

– Jag sköter det mesta själv, men om något komplicerat händer är de alltid tillgängliga. Så jag är väldigt nöjd med Vaillants service, den tryggheten är en stor grej för oss. Men det är väldigt sällan fel på maskinerna. Det är kvalitet rakt igenom, de är enormt driftssäkra.

I anslutning till företagets kontor har Connys VVS byggt upp ett showroom med Vaillants sortiment. Här kan såväl kunder som andra installatörer komma för att titta närmare på produkterna – från bergvärmepumpar till luft/vatten värmepumpar – och ställa frågor.

Så om vi ska sammanfatta, varför har du valt att jobba med just Vaillant?

– För mig handlar det om kvaliteten plus tryggheten i deras service. Det är helt enkelt inget strul. Ingen vill ha strul, det är inte kul att jobba då. Vi vill sätta in en bra produkt och bara komma tillbaka för att optimera och serva maskinen.

Johans tre bästa tips till husägare

  • Du kan spara mycket energi bara genom att sänka inomhustemperaturen med en grad.
  • Ha fullt flöde på elementens termostater och styr istället värmen via värmepumpens reglercentral.
  • Håll värmepumpens utedel ren (framför allt på baksidan) för att bibehålla full effekt.

Läs nästa case:

Marcus har varit i branschen i 13 år. Först som anställd och sedan som egenföretagare sedan sju år. Idag driver han Hermanssons VVS tillsammans med sin bror Andreas.

ALLA DELAR I ENERGISKOLAN

DEL 1: Se över din energiförbrukning

Tema: Se över ditt beteende och gör aktiva val för att spara energi i ditt hem.

Så kan du enkelt spara energi i vardagen

Vill du spara energi hemma och enkelt göra en insats både för din plånbok och klimatet? Här är tipsen som gör dig mer energismart varje dag – du kan börja nu direkt.

Här är hemmets största energibovar

Vill du spara energi hemma, utan att ge avkall på komforten? En bra start är att ha koll på vilka funktioner och apparater som slukar mest energi.

Spara nu Få resultat direkt

Spara energi i köket: Här är de viktigaste tipsen

Ett rum som används kräver energi – hur kan vi spara energi på ett enkelt sätt och få ner kostnaden? Här är tipsen som gör skillnad.

DEL 2: Hur värmer du upp ditt hus?

Tema: Guide om olika värmelösningar och fördelarna med värmepumpar.

Bästa uppvärmningen för ditt hus

Hur värmer jag bäst upp min villa? Uppvärmning och varmvatten står för den absoluta merparten av energikostnaden. Som tur är går lönsamma och klimatsmarta val ofta hand i hand.

Så mycket kan du spara med en värmepump

Om jag känner mig intresserad av värmepump; hur går jag vidare, vilken pump passar bäst? Hur mycket kan jag sänka min energikostnad med en värmepump?

De tio vanligaste frågorna om värmepumpar

Christian Petersen (Produktchef Värmepumpar, Vaillant Norden) svarar på konsumenternas frågor.

DEL 3: Kunder berättar – så mycket energi sparade vi

Så fick Maria och Emil ner sin elförbrukning med 30 procent

Maria Karlsson och Emil Larsson skaffade en bergvärmepump, och har nu skön och jämn värme i hela huset.

"Vi halverade våra energikostnader"

När Bert-Ove Andersson och hans bror tog över föräldrahemmet utanför Varberg var det viktigaste att modernisera uppvärmningen.

Värmepumpen säkrade nyårsfirandet i sommarhuset

Sommarstugan i Hällevik byggdes om i gammal stil och kompletterades med en toppmodern värmelösning från Vaillant.

Del 4: Så fungerar Vaillants produkter i vardagen

”Folk blir chockade över hur mycket de kan spara”

Tekniken idag är så mycket bättre än för 20 år sedan. Det är väldigt effektiva maskiner, säger Johan Björklund, Vaillant-installatör i Sölvesborg.

”Det roligaste med mitt jobb är att lösa folks problem”

Speciellt när det handlar om ekonomin, som ju är viktigast för de allra flesta, säger Marcus Hermansson, Vaillant-installatör i Karlskoga.

Fotriktigt och flippat? Så behöver inte miljövänliga val vara

Familjen Bullinger i Hvidovre har byggt ett hus som minimerar påverkan på klimatet. Därför är det ingen slump att de valde en grön värmelösning i form av en värmepump från Vaillant.