Hitta
Kontakta oss
Hitta din Vaillant-partner

Renovering med värmepump

– njut av en hög komfort och använd gratis omgivningsenergi

Få konsultation

Hållbar renovering med framtidsorienterad värmepumpsteknik

Värmepumpssystem med trippel komfort: uppvärmning, varmvatten och i vissa fall även kylning under sommaren. Värme från omgivningen är den största energikällan och samlas in antingen från luft, vatten eller mark. Elektricitet krävs för att driva värmepumpen.

Vaillant levererar lämpliga värmepumpar för alla energikällor. Luft/vatten-värmepumpar är det perfekta valet för renovering. Dessa värmepumpar kan enkelt monteras utomhus och är värmepumpslösningen med den lägsta anskaffningskostnaden.

Dina fördelar med modernisering med en värmepump

Sänk dina uppvärmningskostnader markant

Dra nytta av låga driftskostnader tack vare användningen av gratis energi i omgivningen.

Njut av trippel komfort: uppvärmning, varmvatten och i vissa fall även kylning

Välj din egen komforttemperatur, oavsett utomhustemperaturen, hela året runt!

Attraktiva subventioner från staten

Dina bra beslut belönas. Ju miljövänligare ditt nya uppvärmningssystem är, desto högre subventioner.

Ekonomisk säkerhet tack vare självförsörjning

Att vara oberoende av fossila energipriser betyder att du får färre överraskningar vad gäller prisfluktuationer.

Detta innebär en modernisering av ditt uppvärmningssystem med en värmepump

Vill du ersätta ditt gamla uppvärmningssystem med en modern värmepump? Detta är ett klokt beslut, då det kommer att spara pengar på framtida driftskostnader och även minska miljöpåverkan. Men innan du gör detta, måste en del förberedelser göras. Det första du bör göra är att prata med en expert från din lokala Vaillant-leverantör, som även kan utföra bytet av värmesystemet. Tillsammans med experten, kan du fastställa vilken typ av värmepump som passar just ditt hus. Detta spelar en viktig roll för renoveringens typ och omfattning.

Installationen av en luft/vatten-värmepump slutförs vanligen på en till två dagar; för de andra två typerna, krävs tre till fyra dagar på grund av mark- och/eller borrningsarbeten.

Saltlösning-till-vatten värmepump

Mer omfattande förberedelser krävs för saltlösning-till-vatten värmepumpen, eftersom den kräver ett borrhål i marken för att ta värme från marken med en sond. Djupet som du placerar den geotermiska sonden på beror på ditt värmebehov, som har bestämts i förväg av din värmeexpert. För saltlösning-till-vatten värmepumpen med kollektorer, räcker det att gräva ungefär 3 meter djupt, om än över ett större område. Detta ska vara ungefär dubbelt så stort som området som ska värmas.

Luft/vatten-värmepump

Luft/vatten-värmepumpen är den enklaste varianten. I det här fallet, är det viktigaste att hitta en lämplig plats för utomhusenheten.

Våra värmepumpar är lika tysta som rasslande löv så att de knappt hörs, inte ens när de placeras på minimiavståndet 3 meter till sovrummet eller dina grannar.

Grundvattenvärmepump

Med grundvattenvärmepumpen, måste du först kontrollera med den lokala vattenmyndigheten om det är tillåtet att använda grundvattnet.

När du har lämpligt tillstånd, kan du börja grävprocessen för två brunnar: en för tillopp och en för retur.

Ersätta oljeuppvärmning med en luft/vatten-värmepump

Att demontera det gamla oljesystemet är en ganska komplicerad del på grund av att oljetanken måste tas bort. Tanken måste tömmas, saneras och tas bort helt. Se till att anlita ett företag som inte bara tar bort tanken, utan även kasserar den för dig.

När detta är gjort, görs resten av arbetet - installera värmepumpens inomhusenhet och ansluta den till utomhusenheten - snabbt. Räkna i allmänhet med en extra dag för att slutföra bytet på grund av jobbet med att ta bort oljetanken.

Ersätta gasvärme med en luft/vatten-värmepump

Innan du kan installera ett nytt värmepumpssystem, måste det befintliga gasvärmesystemet först tas bort. En erfaren värmeingenjör gör detta rutinmässigt och kan göra det på bara några timmar.

Värmepumpens inomhusenhet kan sedan installeras där det gamla värmesystemet en gång stod. Detta kan antingen vara en kompakt enhet med alla hydrauliska komponenter eller flera delar bestående av den hydrauliska modulen, varmvattentanken och xxx.

Inomhusenheten ansluts till utomhusenheten genom hål i pannrummets yttervägg. Med noggrann planering och proffsig installation av ett certifierat företag, kan bytet slutföras på en enda dag.

Få råd om vilken värmepump som är lämplig för ditt renoveringsprojekt

Så här ser ett vanligt värmepumpssystem i ett enfamiljshus ut

Nytt jobb? Behöver du ett större hus? Eller vill du bara återvända till dina rötter? Det finns många anledningar till varför vi flyttar från en plats till en annan. Och ofta hittar vi ett vackert hem, men det har sett sina bästa dagar med en överdimensionerad gaspanna med en hög energiförbrukning.

Den planerade renoveringen av huset ska ge en ökad komfort. Ett annat krav är att uppfylla lagstadgade krav för energiförbrukning. Det finns trots allt betydande subventioner att få från staten.

Huset har en tillräcklig värmeisolering och element: perfekta förutsättningar för aroTHERM plus, som har höga flödestemperaturer (upp till 75°C) och är därmed mycket lämpad för element.

Hur värmepumpssystemet ser ut

Systemöversikt

Värmepump

Vattenlagring

Systemkontrollenhet

Systemöversikt

Rätt system för dina behov

 • Vi rekommenderar att installera luft/vatten-värmepumpen aroTHERM plus.
 • Värmepumpen är kombinerad med varmvattenberedaren uniTOWER plus som har en volym på 300 liter.
 • Systemkontrollenheten sensoCOMFORT används för att driva värmepumpen.

Värmepump

aroTHERM plus är vår rekommenderade värmepump för renoveringsprojekt. Den använder värme som lagras i luften. Den är en allrounder och levererar värme, varmvatten och dessutom kylning på sommaren. aroTHERM plus är extremt tyst och kan därmed placeras i trädgården eller nära husväggen utan problem. Den kompakta inomhusenheten är placerad bredvid tvättmaskinen i tvättstugan.

 • Energieffektivitetsetikett A++
 • 3–12 kW uteffekt för låga till höga energibehov
 • Supertyst med 32 dB(A) i tyst läge på tre meters avstånd – som en viskning

Vattenlagring

uniTOWER plus ger dig hög varmvattenkomfort och passar en familjs behov perfekt.

 • 180 l som är tillräckligt med varmvatten för 2-4 personer
 • Energieffektivitetsmärkning A+
 • Fungerar perfekt i ett system med värmepumpar från Vaillant

Systemkontrollenhet

sensoCOMFORT är den centrala driftenheten för hela Vaillant-systemet.

 • Ett reglage för uppvärmning, kylning, ventilation och varmvatten
 • Valfri smartphone-app både för Android och iOS
 • Lättanvända driftslägen för att skapa rätt komforttemperatur när du är hemma eller borta
 • Den anpassar värmeeffekten automatiskt till väderförhållandena och är därför mycket energisnål.

Alternativa värmepumpssystem för renovering

Utomhus värmepump: aroTHERM Split

 • Fantastiskt värde för pengarna eftersom inget markarbete krävs
 • Uteluft som gratis energikälla
 • Energieffektivitetsetikett A++
 • 3-12 kW uteffekt för låga till höga energibehov
 • Super tyst med 39 dB (A) på en meters avstånd - som en viskning
 • Kompakt storlek 110 cm × 45 cm (bredd × djup)

Värmepump: flexoTHERM exclusive med aroCOLLECT

 • Lösning med markkälla enfamiljshus och flerfamiljshus
 • Höga energikostnadsbesparingar med en särskilt effektiv drift med energieffektivitetsmärkningen A+++
 • Prisbelönt Green iQ-märkning från Vaillant
 • Särskilt lämplig för moderniseringar med en framledningstemperatur på upp till 65 °C
 • Aktiv kylning och ljudsäkert integrerat system

Ytterligare komponenter förbättrar din renovering

Våra produkter är riktiga lagspelare. De gillar att jobba och kommunicera i ett system, till exempel med kontrollerad ventilation eller ett fotovoltaiskt system. Så det är inga problem om du vill använda ännu mer förnybar energi. Vaillants alla enheter är enkla att installera och kan utökas efter behov.

Smarta reglage

Övervaka och justera ditt värmesystem bekvämt. Ställ in temperaturen på värmeenheten eller via smarttelefonen var du än befinner dig och spara energi. Perfekt reglering via en enda systemkontrollenhet.

Moderniseringsinvesteringen med en värmepump

Investeringskostnader

Anskaffnings- och installationskostnaderna för att modernisera ditt värmesystem med en värmepump beror i hög grad på värmepumpstypen. Du kan lära dig mer om vilken typ av teknik som har vilka fördelar och när just den tekniken är lämplig på sidan om värmepumpsteknik. Luft/vatten-värmepumpen är mer kostnadseffektiv att köpa. För bergvärmepump måste du planera för ytterligare investering , där bl.a. markarbeten så som att borra kräver ytterligare investering.

Oavsett vilket alternativ du väljer: glöm inte att det gamla värmesystemet först måste tas bort. Kostnaderna är relativt låga för gasuppvärmning, då detta endast tar några timmar. För oljeuppvärmning, måste du även ta med kostnaderna för att ta bort och kassera oljetanken.

Driftskostnader

Värmepumpssystemet gör en mycket effektiv omvandling av solens gratis energi, som lagras i luften, till en behaglig miljö i ditt hem - vilket leder till besparingar på upp till 75 % av energikostnaderna.

De löpande driftskostnaderna är låga och i framtiden kan du spara pengarna du lägger på utsläppstestning eller sotning av skorstenen.

Subventioner för modernisering med en värmepump

Då värmepumpen är ett synnerligen miljövänligt värmesystem, främjas modernisering av regeringen via olika program. Många energiföretag har även finansieringsreservfonder.

Vanliga frågor

Få råd om vilken värmepump som är lämplig för ditt renoveringsprojekt

Servicefrågor

Vaillant underhållsavtal

Regelbundet underhåll är också viktigt för att säkerställa att driften av ditt uppvärmningssystem är ekonomisk och säker, under flera årtionden framöver. Ett underhållsavtal från Vaillant ger dig allroundservice.

Upp till 10 års garanti

Vi har extremt höga standarder och kvalitetskrav och erbjuder alla våra kunder långvarig komfort. Därför ger vi upp till 10 års garanti på vissa av våra produkter, så att du kan fokusera på det som är viktigt för dig.

Och vårt stöd avslutas inte med installationen. Vaillant är din pålitliga partner på hela produktens livscykel.