Hitta
Kontakta oss
Hitta din Vaillant-partner

Bergvärmepumpen

Termisk energi från berg- och jordvärme är en effektiv värmelösning för att sänka energikostnaderna

Ta kontakt med en expert!Läs mer om värmepumpar

Den termiska energin från solen lagras i berggrunden. Du kan utnyttja denna egenskap för att generera miljövänlig uppvärmning: detta eftersom kraftfulla bergvärmepumpar kan omvandla geotermisk energi till värmeenergi. På denna sida förklarar vi allt du behöver veta om denna värmekälla.

Fördelarna med en bergvärmepump

Hållbar

Bergvärmepumpar använder geotermisk energi från omgivningen istället för fossila bränslen för att värma hem

Låga driftskostnader

Genom att använda gratis energi från omgivningen, kan du sänka dina kostnader för uppvärmning

Oberoende

Med värmepumpar blir du oberoende från ökande priser för fossil energi

Supertyst

Tack vare vårt SoundSafeSystem, är Vaillants värmepumpar supertysta. Värmepumparna kan alltså placeras i princip var som helst.

Hur en bergvärmepump fungerar

Bergvärmepumpar använder den termiska energin som finns i marken genom att använda markkollektorer eller borrhål för att extrahera denna energi som sedan kan användas för uppvärmning och varmvattenberedning.

Den underliggande principen är snabbt förklarad: en köldbärare (så kallad brine-vätska), en blandning av en frostskyddsvätska (bio-etanol) och vatten, transporteras genom rören från värmepumpen ned genom marken och sedan tillbaka till värmepumpen. Den mycket kalla köldbäraren värms av markens termiska energi tills den kommer in i värmepumpen igen. Där möter den “uppvärmda” köldbäraren det mycket kallare köldmediat i förångaren och mediet kokar från vätska till ånga. Ångan komprimeras därefter i kompressorn, vilket får den att värmas upp i kombination med att trycket höjs. En värmeväxlare överför sedan den termiska energin till värmesystemet, som i sin tur värmer upp rummen.

Särskilt användbart: du kan även kyla ditt hus med en bergvärmepump. Man kopplar då en fläktkonvektor mot brine-ledningarna och hämtar naturlig kyla från berggrunden samtidigt överför du överskottsvärmen från huset ner i Mer information om kylning med en värmepump

Typer av bergvärmepumpar

Det finns två typer av så kallade Vätska/vatten-värmepumpar, som upptar den termiska energin på olika sätt. Läs vidare för att lära dig mer om varje typs särskilda egenskaper.

Investeringar i samband med en bergvärmepump

Om du överväger att installera en bergvärmepump måste du vara beredd på en relativt hög installationskostnad. På grund av att ganska dyra mark- eller borrarbeten krävs. Vad gäller de olika värmepumparna, är alternativet med borrhål lite dyrare. Driftskostnaderna är dock lägre. Den konstanta temperaturen betyder att du behöver mindre el för att driva dessa värmepumpar än en luft/vatten-värmepump. Du kan naturligtvis installera en bergvärmepump i ditt hus retroaktivt, men om du installerar en bergvärmepump i en nybyggnation, brukar installationskostnaderna kunna bli något lägre då markarbetet kan inkluderas i planeringen från början.

Hitta rätt finansieringslösning med Vaillant!

Låna upp till 100 % av värmepumpsköp

När det är dags att göra verklighet av dina investeringsplaner för en miljövänlig värmekälla, vill vi på Vaillant hjälpa dig att hitta en så bra lösning som möjligt och som passar bäst för just dig.

Lär dig mer om finansieringslösningar med Vaillant

Planera installationen av bergvärmepump

Fastighet och utrymmeskrav: bergvärmepumpar passar gamla fastigheter lika bra som nya, men det är ändå bra att se över husets isolering eftersom det betyder att värmepumpen behöver generera mindre effekt och därmed förbrukar mindre el. En annan viktig faktor när du planerar att installera en bergvärmepump, är utan tvekan det erfordrade utrymmet. Beroende på vilken typ du väljer, behöver du mer (jordvärme) eller mindre ( bergvärme) utrymme. Inomhus räcker det oftast med 1 m2 för att få plats med värmepumpen, idealiskt för installation i exempelvis tvättstugan.

Planera borrningen: för att välja rätt borrdjup för bergvärme, är det viktigt att fastställa värmekravet som ska uppfyllas. När detta har gjorts måste du skaffa ett borr-tillstånd hos kommunen. Det gäller även för jordvärme där du måste skicka in ansökan hos kommunen.

kommentar: Din installatör kan hjälpa dig med att få fram erfoderligt borrdjup samt att fylla i ansökan till kommunen.

Effektiva kombinationer med en bergvärmepump

Fotovoltaik

Att kombinera en bergvärmepump med ett Solcell-system är särskilt bra ur en miljömässig och ekonomisk synvinkel. Då behöver du köpa mindre el för att driva din bergvärmepump.

Solvärmeenergi

Solvärmesystemet genererar värme från solens energi, medan luft/vatten-värmepumpen genererar värme från luften. Båda systemen kan därmed stödja varandra vid uppvärmning. Rekommenderas om man har pool

Systemstyrenhet

Denna praktiska enhet hjälper dig att övervaka och styra ditt värmesystem. Från soffan kan du enkelt ställa in den perfekta temperaturen i alla rum så att du kan spara energi och sänka dina kostnader för uppvärmning.

Mer information om våra värmepumpar

Har du frågor?

Våra experter hjälper dig gärna!