Typer av bergvärmepumpar
Det finns två typer av så kallade Vätska/vatten-värmepumpar, som upptar den termiska energin på olika sätt. Läs vidare för att lära dig mer om varje typs särskilda egenskaper.
Kollektorer
Bergvärmepumpar med markkollektor
Markkollektor eller jordvärme som det även heter. Är ett prisvärt alternativ till bergvärme men som kräver att det finns en tillräckligt stor yta att gräva ner slangen på, hur mycket beror på huset och värmepumpens storlek. Driftekonomin och underhållet är i paritet med bergvärme
Viktigt! Denna yta går efteråt inte att bygga på.
Bergvärme
Består av ett hål som borras omkring 150-200 meter ner i berggrunden (beroende på effektbehov). Däri förs två grova plastledningar ner som fylls med brine-vätska (bio-etanol och vatten).
Bergvärme
Bergvärmepump med borrhål
Om utrymmesbegränsningar innebär att en Jordvärmepump inte är möjlig att använda.
Bergvärme
Består av ett hål som borras omkring 150-200 meter ner i berggrunden (beroende på effektbehov). Däri förs två grova plastledningar ner som fylls med brine-vätska (bio-etanol och vatten). Installationen utförs på en minimal yta och är det mest kostnadseffektiva sättet att driva en värmepumpsanläggning.
Även om kostnaden för att installera en bergvärmepump med borrhål är ganska hög, fungerar den mycket effektivt och har låg driftkostnad. Borrhålet har dessutom en väldigt lång livscykel och kommer, förmodligen inte att behöva kompletteras under värmepumpens livslängd. Men när installationen planeras bör man gå försiktigt fram, eftersom om för mycket värme extraheras från marken, kan detta leda till att berggrunden drabbas av permafrost.