Hitta
Kontakta oss
Hitta din Vaillant-partner

Luft vatten värmepump & luft luft värmepump

Om du funderar på att använda en förnybar energikälla för din uppvärmning, är luftvärmepumpen ett alternativ som är värt att titta närmare på.

Ta kontakt med en expert!Lär dig mer om värmepumpar

Vi har sammanställt den viktigaste informationen om luft/vatten-värmepumpar för dig. Få en översikt över ämnen som vi informerar om här:

Fördelar med en luft vatten värmepump

Om man jämför luft/vatten-värmepumpen med olje- eller gasuppvärmning, är fördelarna helt uppenbara:

  • Utsläppssnål uppvärmning
  • Oberoende av fluktuerande priser på fossila bränslen
  • Lägre driftskostnader
  • Kräver lite underhåll

Men det finns även vissa fördelar jämfört med Berg/jord-värmepumpar:

  • Lägre installationskostnader
  • Kräver inga tillstånd för installtion
  • Inga besvärliga och tidskrävande markarbeten

Hur fungerar en luft vatten & luft luft värmepump

Den termiska energin från luften omvandlas till energi för uppvärmning. Luft/vatten-värmepumpen gör detta genom att värma upp vattnet, som flödar in i värmekretsen. Luft/luft-värmepumpen genererar varm luft som värmer rummen till önskad temperatur.

Efter denna förklaring av principen, kanske du undrar följande: hur är det möjligt att den kalla utomhusluften på vintern kan värma mitt hus? Även om detta låter ganska paradoxalt, fungerar det faktiskt, även när det är minus 20°C ute. Utomhusluften sugs in i värmepumpens förångare via en fläkt. I systemet cirkulerar ett köldmedium, som är markant kallare än utomhusluften. Kontakten värmer upp köldmediet och det avdunstar. Ångan komprimeras därefter i kompressorn. Denna process producerar värme, som sedan används för att öka temperaturen i luften, golvvärmen eller elementen.

Men du kan även vända på denna procedur, i vilket fall liknar driftsprincipen ett kylskåp. Värmepumpen använder då den varma luften i rummen istället för utomhusluften och släpper ut den utomhus. Det betyder att du även kan kyla med luftvärmepumpen.

Lär dig mer om kylning med värmepumpar

Vilka typer av luft värmepumpar finns det?

Det finns två typer av luftvärmepumpar: Luft luft värmepumpar och luft vatten värmepumpar.

Luft luft värmepump

Istället för att värma vatten, värmer detta system luft och distribuerar ut den till rummet med hjälp av en fläkt.

Luft vatten värmepump

I denna typ av system, används värmepumpen för att värma vatten, som sedan flödar genom rör till värmesystemet i hemmet. Dessa frigör sedan värmen till luften i rummet och ger därmed en behaglig temperatur.

luft luft värmepump pris

Bland alla de olika slags värmepumpar som finns, är luft luft värmepumpen det mest enklaste alternativet framför allt tack vare de låga installationspriser. Värmepumpen behöver endast el under drift, inga ytterligare kostnader uppkommer. Regeln är: ju högre årsverkningsgrad (mer om detta på sidan "Planera för en luft värmepump"), desto mindre el förbrukar du. Dessutom kan du minska dessa månadskostnader markant genom att kombinera den med ett fotovoltaiskt system (soleceller).

Luft luft värmepumpar bör underhållas en gång om året, men detta kräver inte så mycket tid och arbete och därför är underhållskostnaderna relativt låga.

Finansiera din värmepump

Låna upp till 100 % av värmepumpsköp

När det är dags att göra verklighet av dina investeringsplaner för en miljövänlig värmekälla, vill vi på Vaillant hjälpa dig att hitta en så bra lösning som möjligt och som passar bäst för just dig.

Lär dig mer om finansieringslösningar med Vaillant

Planera för en luft luft & luft vatten värmepump

Har de många fördelarna med en luft luft eller luft vatten värmepump övertygat dig? Om så är fallet, ska du börja med att kontrollera om det är lämpligt att installera den i ditt hus. Den avgörande faktorn är inte om du vill installera systemet i ett nytt eller gammalt hus, eftersom denna typ av värmepump passar både nya och gamla fastigheter. Det finns en indikator som är mycket viktigare: årsverkningsgraden.

Praktiska kombinationer för luftvärmepumpar

Solceller

En mycket rekommenderad kombination! Varför inte generera elen som behövs för att driva värmepumpen själv? Detta kommer att minska dina månatliga driftskostnader markant och eliminera ditt beroende av externa leverantörer.

Bufferttank

En bufferttank lagrar termisk värme och frigör den senare, när den behövs. Det betyder att värmepumpen kan arbeta kontinuerligt och inte slår på och stänger av sig själv hela tiden, även när det inte finns något behov för uppvärmning.

Solvärmeenergi

Solvärmesystemet genererar värme från solens energi, medan luft/vatten-värmepumpen genererar värme från luften. Båda systemen kan därmed stödja varandra vid uppvärmning. Rekommenderas om man har pool

Har du några frågor?

Våra experter hjälper dig gärna!