Hitta
Kontakta oss
Hitta din Vaillant-partner

Energiskolan del 2.2: Så mycket kan du spara med en värmepump

Tema: Guide om olika värmelösningar och fördelarna med värmepumpar.

Känner du dig orolig över elpriset? Bara lugn, du kan göra mycket för att sänka dina kostnader. Följ våra energitips, undersök vilken värmekälla som är mest effektiv för just ditt hus och ring sedan en certifierad installatör för att diskutera vilken variant som kan passa dig bäst.

Värmepumpar är det vanligaste sättet att värma upp villor i Sverige idag. De är hållbara, eftersom energin hämtas från luften, marken eller vatten – och perfekta att kombinera med solvärme. De sänker dina kostnader, eftersom de använder naturligt förnybar energi från naturen. Dessutom är installation och utbyte avdragsgillt, vilket sänker kostnaderna ytterligare. De gör dig också oberoende, eftersom driftskostnaden påverkas minimalt av stigande energipriser.

Effektivt och klimatsmart

En värmepump är en investering som kan täcka ca 90 procent av husets årliga energibehov, samtidigt som du minskar avtrycket på miljön. Vilken typ du väljer beror på hur mycket värme och varmvatten hushållet behöver, var i landet du bor och vilken uppvärmning och ventilation huset har idag.

Sedan 1970-talet har den tekniska utvecklingen accelererat och dagens modeller levererar i snitt fem gånger så mycket värme som den elektricitet de förbrukar. Alla varianter har lång livslängd – i topp ligger bergvärmepumpen på ca 15–20 år och med optimerad drift och installation kan den i vissa fall hålla upp till 30 år. Du får ROT-avdrag för installation eller utbyte av alla värmepumpar.

Vaillants värmepumpar är ett resultat av mer än 145 års erfarenhet och avancerad teknisk forskning; produkterna är effektiva, driftsäkra och tysta – speciellt tillverkade för vårt nordiska klimat.

Olika typer av värmepumpar

Bergvärmepumpar

Hämtar energi från berggrunden via ett djupt borrhål till ett vattenburet system, medan jordvärmepumpar hämtar energin från slingor i marken. Bergvärme är dyrast bland värmepumparna, men ger samtidigt störst energivinst och du tjänar in pengarna på 5–7 år. Låter du sedan solvärme stå för driften, så minskar du ytterligare hushållets känslighet för stigande elpriser.

Vaillants produkter har branschens främsta garantier på exempelvis bergvärme, där alla kunder får en 15-årsgaranti via vårt serviceavtal.

  • Så här mycket sparar du per år: Upp till ca 70–75 % (i vissa fall ända upp till 80%)
Läs mer om bergvärmepumpar

Luft/vattenvärmepumpar

Hämtar sin energi från uteluften och överför den till ett vattenburet system. Smidigast är alltså om ditt hus redan har vattenelement eller vattenburen golvvärme. Detta är en billigare lösning än bergvärmepumpar och kan, trots en något lägre energieffektivitet, halvera elförbrukningen om du bor i södra och mellersta Sverige. I norra Sverige kombineras den med en bergvärmepump för bästa effekt.Vaillants klimatsmarta luft/vattenvärmepump aroTHERM plus är en av få branschen med det naturliga och energibesparande köldmediet R290, som levererar en framledningstemperatur* på upp till 75 °C och har låg miljöpåverkan. Driften är i princip ljudlös och du kan styra systemet via din mobil.*

*Den temperatur som vattnet har när det strömmar från värmeväxlaren mot elementen.

  • Så här mycket sparar du per år: Upp till ca 50–60%
Läs mer om luft/vattenvärmepumpar

Luft/luftvärmepumpar

Används ofta som komplement till direktverkande el i småhus och sommarstugor. Dehämtar sin energi från uteluften och överför den till inomhusluften med hjälp av en fläkt. Lösningen är mycket prisvärd med låg installations- och underhållskostnad och täcker ungefär halva värmebehovet, men värmer inte varmvatten. Luft/luftvärmepumpar fungerar bäst vid öppen planlösning. En fördel är att Vaillants modell även kan användas som AC på sommaren.

  • Så här mycket sparar du per år: Upp till ca 40–50%
Läs mer om luft/luftvärmepumpar

Hitta din certifierade Vaillant installatör

Mellan våra egna supportspecialister, servicetekniker och partners erbjuder vi support över hela Sverige. Ska du installera en värmepump och vill diskutera vilken lösning som är bäst för dig?

Kontakta oss för ett första samtal: 040- 803 30.

Teckna ett serviceavtal

Med tekniken i dagens system krävs många gånger specialkunskap. Därför rekommenderar vi att våra kunder tecknar ett underhållsavtal med oss för att optimera systemet och säkra en hög driftsäkerhet.

Kontakta oss för servicekontakt: 040- 803 30.

Läs nästa del:

Här är de viktigaste tipsen för att spara energi i köket.

ALLA DELAR I ENERGISKOLAN

DEL 1: Se över din energiförbrukning

Tema: Se över ditt beteende och gör aktiva val för att spara energi i ditt hem.

Så kan du enkelt spara energi i vardagen

Vill du spara energi hemma och enkelt göra en insats både för din plånbok och klimatet? Här är tipsen som gör dig mer energismart varje dag – du kan börja nu direkt.

Här är hemmets största energibovar

Vill du spara energi hemma, utan att ge avkall på komforten? En bra start är att ha koll på vilka funktioner och apparater som slukar mest energi.

Spara nu Få resultat direkt

Spara energi i köket: Här är de viktigaste tipsen

Ett rum som används kräver energi – hur kan vi spara energi på ett enkelt sätt och få ner kostnaden? Här är tipsen som gör skillnad.

DEL 2: Hur värmer du upp ditt hus?

Tema: Guide om olika värmelösningar och fördelarna med värmepumpar.

Bästa uppvärmningen för ditt hus

Hur värmer jag bäst upp min villa? Uppvärmning och varmvatten står för den absoluta merparten av energikostnaden. Som tur är går lönsamma och klimatsmarta val ofta hand i hand.

Så mycket kan du spara med en värmepump

Om jag känner mig intresserad av värmepump; hur går jag vidare, vilken pump passar bäst? Hur mycket kan jag sänka min energikostnad med en värmepump?

De tio vanligaste frågorna om värmepumpar

Christian Petersen (Produktchef Värmepumpar, Vaillant Norden) svarar på konsumenternas frågor.

DEL 3: Kunder berättar – så mycket energi sparade vi

Så fick Maria och Emil ner sin elförbrukning med 30 procent

Maria Karlsson och Emil Larsson skaffade en bergvärmepump, och har nu skön och jämn värme i hela huset.

"Vi halverade våra energikostnader"

När Bert-Ove Andersson och hans bror tog över föräldrahemmet utanför Varberg var det viktigaste att modernisera uppvärmningen.

Värmepumpen säkrade nyårsfirandet i sommarhuset

Sommarstugan i Hällevik byggdes om i gammal stil och kompletterades med en toppmodern värmelösning från Vaillant.

Del 4: Så fungerar Vaillants produkter i vardagen

”Folk blir chockade över hur mycket de kan spara”

Tekniken idag är så mycket bättre än för 20 år sedan. Det är väldigt effektiva maskiner, säger Johan Björklund, Vaillant-installatör i Sölvesborg.

”Det roligaste med mitt jobb är att lösa folks problem”

Speciellt när det handlar om ekonomin, som ju är viktigast för de allra flesta, säger Marcus Hermansson, Vaillant-installatör i Karlskoga.

Fotriktigt och flippat? Så behöver inte miljövänliga val vara

Familjen Bullinger i Hvidovre har byggt ett hus som minimerar påverkan på klimatet. Därför är det ingen slump att de valde en grön värmelösning i form av en värmepump från Vaillant.