Hitta
Kontakta oss
Hitta din Vaillant-partner

Fotriktigt och flippat? Så behöver inte miljövänliga val vara

Familjen Bullinger i Hvidovre har byggt ett hus som minimerar påverkan på klimatet – både vad gäller hållbara material, biologisk nedbrytbarhet och drift. Därför är det ingen slump att de valde en grön värmelösning i form av en värmepump från Vaillant.

Vill du också leva mer hållbart? Då är du inte ensam. Nästan 8 av 10 danskar vill leva mer miljövänligt, enligt en enkät från 2021 som gjordes av Realdania och Bolius. Men många blir trötta bara av tanken på att välja material som är hållbara, biologiskt nedbrytbara och lokalt producerade.

Titta på vår video om Kernehuset här!

För fyra år sedan var det ändå precis det beslut som Jette och Simon Bullinger tog, när de bodde i en lägenhet i Nordvest med sina två söner. Genom att bygga sitt hållbara drömhus ville de visa att det går att både bygga och bo miljömedvetet utan att kompromissa med estetik, inomhusklimat och komfort.

– Många har en föreställning om att miljövänligt boende är lite ”fotriktigt”, men vi har bevisat att man kan bygga och bo med omtanke om miljön utan att kompromissa. Visst, man skulle kunna bygga ännu mer miljövänligt, men då hamnar man i ett lerputsat halmhus som nog få kan se sig själva i, säger Simon.

Resultatet är ett 2-våningshus med 190 m2 boyta (242 m2 golvyta), beläget cirka 200 meter från Hvidovre Hamn. Ett hus som dessutom släpper ut hälften så mycket CO2 som de framtida kraven för enfamiljshus förväntas ha.

Värmepump kan vara miljövänligare än fjärrvärme

Trots alla val går det att bo miljömedvetet utan att kompromissa så mycket.

– Man kan bli lite trött i djungeln av hållbara val. Men det behöver inte vara så ”flippat” och komplicerat. Även om det finns många saker att tänka på när man bygger nytt eller renoverar, är det viktigt att fråga sig själv hur man kan göra skillnad för miljön. Värmelösningen är jätteviktig eftersom den håller över lång tid, säger Jette.

Resan till det färdiga huset har varit fylld av många överväganden och medvetna beslut. Därför är valet av en värmelösning från Vaillant inte heller någon slump.

Gaspanna eller värmepump som värmelösning? Gas var dyrare, och även om fjärrvärme faktiskt blir ett alternativ på Hvidovre Strandvej år 2028, vinner värmepumpen över de andra alternativen både med tanke på miljön och ekonomin.

– Det är stor skillnad på vad fjärrvärmeverken förbränner. Vissa använder solvärme och träflis, medan andra tyvärr värmer upp med ett mindre miljövänligt alternativ. Vi har också räknat ut att det inte skulle vara ekonomiskt försvarbart att byta till fjärrvärme om de nuvarande priserna gäller när vi får den möjligheten, säger Simon.

På sikt planerar de att installera solceller på taket och bli självförsörjande, och redan nu är deras energiförbrukning för att värma vatten och hus minimal. Huset är så välisolerat att de kunde välja en mindre värmepump, som i likhet med andra värmepumpar ger upp till fem gånger mer energi tillbaka.

Miljövänligt köldmedium för det nordiska klimatet

Deras krav på värmepumpen var att den var utformad för det nordiska klimatet och att den inte skulle behöva transporteras från exempelvis Asien till Danmark. Dessutom spelade köldmediet också en betydande roll för den totala miljöpåverkan.

– Inga köldmedium är helt nedbrytbara, men när vi jämförde med andra var Vaillants köldmedium det minst skadliga. Hållbarhet handlar både om att välja långsiktigt hållbara lösningar och material som har minst påverkan på naturen när de inte längre används, säger Jette.

Hon lägger till att det varit en fördel för det övergripande estetiska uttrycket att de kunde integrera den externa delen av värmepumpen från början av projektet, genom att diskret placera den bakom ett skjul. Den interna delen är gömd bakom en dörr på bottenvåningen.

I ett större perspektiv

Både Jette och Simon skulle rekommendera andra som funderar på att bygga och bo miljövänligt att kontakta experter som är specialiserade på olika områden.

– Jag tror att många väljer samma som sin granne för att de tror att grannen har tagit ställning. Men grannen har kanske tänkt på samma sätt, och till slut har ingen alls tagit ställning. Vi är som exempel inte experter på värmepumpar, men vi har frågat dem som vet mycket om ämnet, säger Jette.

Hon understryker att en värmepump är en betydande investering, men det är viktigt att tänka långsiktigt:

– Om det är något den här processen har lärt mig, så är det att det inte enbart handlar om produkten här och nu, utan också om dess långa livslängd, som har betydelse för klimatet. Det är bra att försöka se allt i ett större helikopterperspektiv.

Tystare än förväntat

Innan Bullinger-familjen kunde flytta in i sitt drömhus sommaren 2023 hade de förberett sig på lite buller från sin valda värmelösning. Men det har varit en ”aha”-upplevelse att upptäcka hur tyst den faktiskt är.

– Vid ett tillfälle stod jag bredvid värmepumpen och väntade på att fläkten skulle starta. Sedan insåg jag att den redan var i gång, men jag kunde faktiskt inte höra den. Det har varit en ”aha”-upplevelse att det är så stor skillnad mellan upplevt buller och det uppmätta bullret vi har kunnat avläsa, säger Simon.

Ljudet från värmepumpar varierar betydligt från tillverkare till tillverkare, och Vaillant har ett särskilt fokus på att säkerställa att de är så tysta som möjligt. Läs mer om ljudet (eller bristen på ljud).

Fakta

FamiljSimon, 46 år; Jette, 39 år; Vitus, 10 år; Elton, 7 år.
Hem2-våningshus med 190 m2 boendeyta (242 m2 golvyta), färdigställt år 2023.
VärmelösningUtomhusenhet: luft till vatten värmepumpen aroTHERM plus VWL 75/6 230V (motsvarande 7 kW);
Inomhusenhet: uniTOWER VIH Q 190/6E.
Årlig besparing på uppvärmningskostnader (värmepump jämfört med nuvarande fjärrvärmepriser):2 315 kr.

ALLA DELAR I ENERGISKOLAN

DEL 1: Se över din energiförbrukning

Tema: Se över ditt beteende och gör aktiva val för att spara energi i ditt hem.

Så kan du enkelt spara energi i vardagen

Vill du spara energi hemma och enkelt göra en insats både för din plånbok och klimatet? Här är tipsen som gör dig mer energismart varje dag – du kan börja nu direkt.

Här är hemmets största energibovar

Vill du spara energi hemma, utan att ge avkall på komforten? En bra start är att ha koll på vilka funktioner och apparater som slukar mest energi.

Spara nu Få resultat direkt

Spara energi i köket: Här är de viktigaste tipsen

Ett rum som används kräver energi – hur kan vi spara energi på ett enkelt sätt och få ner kostnaden? Här är tipsen som gör skillnad.

DEL 2: Hur värmer du upp ditt hus?

Tema: Guide om olika värmelösningar och fördelarna med värmepumpar.

Bästa uppvärmningen för ditt hus

Hur värmer jag bäst upp min villa? Uppvärmning och varmvatten står för den absoluta merparten av energikostnaden. Som tur är går lönsamma och klimatsmarta val ofta hand i hand.

Så mycket kan du spara med en värmepump

Om jag känner mig intresserad av värmepump; hur går jag vidare, vilken pump passar bäst? Hur mycket kan jag sänka min energikostnad med en värmepump?

De tio vanligaste frågorna om värmepumpar

Christian Petersen (Produktchef Värmepumpar, Vaillant Norden) svarar på konsumenternas frågor.

DEL 3: Kunder berättar – så mycket energi sparade vi

Så fick Maria och Emil ner sin elförbrukning med 30 procent

Maria Karlsson och Emil Larsson skaffade en bergvärmepump, och har nu skön och jämn värme i hela huset.

"Vi halverade våra energikostnader"

När Bert-Ove Andersson och hans bror tog över föräldrahemmet utanför Varberg var det viktigaste att modernisera uppvärmningen.

Värmepumpen säkrade nyårsfirandet i sommarhuset

Sommarstugan i Hällevik byggdes om i gammal stil och kompletterades med en toppmodern värmelösning från Vaillant.

Del 4: Så fungerar Vaillants produkter i vardagen

”Folk blir chockade över hur mycket de kan spara”

Tekniken idag är så mycket bättre än för 20 år sedan. Det är väldigt effektiva maskiner, säger Johan Björklund, Vaillant-installatör i Sölvesborg.

”Det roligaste med mitt jobb är att lösa folks problem”

Speciellt när det handlar om ekonomin, som ju är viktigast för de allra flesta, säger Marcus Hermansson, Vaillant-installatör i Karlskoga.

Fotriktigt och flippat? Så behöver inte miljövänliga val vara

Familjen Bullinger i Hvidovre har byggt ett hus som minimerar påverkan på klimatet. Därför är det ingen slump att de valde en grön värmelösning i form av en värmepump från Vaillant.