Tema: Se över ditt beteende och gör aktiva val för att spara energi i ditt hem
Vill du spara energi hemma, utan att ge avkall på komforten? En bra start är att ha koll på vilka funktioner och apparater som slukar mest energi. Här är hemmets främsta energitjuvar och tips på hur du kan hantera dem.
1. Uppvärmningen
Största delen av energiförbrukningen går till att värma upp ditt hem. Här finns mycket pengar att spara.
- Bor du i villa kan du spara upp till 75 procent av energikostnaderna med en enda insats: Att komplettera villans uppvärmningssystem med en värmepump. Läs mer om det i Energiskolans andra del.
- Kan du sänka värmen? Om du skruvar ner temperaturen hemma med bara en grad minskar energiförbrukningen med 5 procent.
- Täta dragiga fönster och ytterdörrar. Med tätningslister kan du enkelt minska mängden kall luft som letar sig in. Du kan också isolera fönstren med tilläggsglas för att minska energiförlusten. Cirka 15 procent av värmen försvinner genom taket. Har du har hus med vind kan du förbättra isoleringen där.
- Genom att dra upp persienner och gardiner dagtid kan värmen från solen bidra till värmen inomhus. På kvällen kan du göra tvärtom och nyttja tjocka gardiner och persienner som isolering.
- När du reser bort behöver du inte ha så varmt hemma. Dra ner värmen på elementen, stäng av handdukstork och golvvärme.
2. Hushållsapparater som värmer eller kyler
Alla apparater som har till uppgift att producera värme eller kyla hör till dem som förbrukar mest energi. Det gäller till exempel tvättmaskin, diskmaskin, torkskåp, kyl, frys, spis, ugn. Kyl och frys som måste kyla dygnet runt kräver mest energi.
✔️ Se till att din kyl och frys har en bra energimärkning och att dörrarna sluter tätt. Ha rekommenderad (av Energimyndigheten) temperatur: +4°C i kylen och -18°C i frysen.
✔️ Diska och tvätta i lägre temperatur och helst bara fulla maskiner. Tvätta kläder i 30-40 grader så ofta du kan och kör diskmaskinens sparprogram. Anslut maskinerna till kallvattnet.
✔️ Ha lock på kastrullen, det kokar snabbare och du använder en tredjedel av energin.Välj en spisplatta som är ungefär lika stor som kastrullen. Använd inte köksfläkten i onödan.
3. Varmvatten
I genomsnitt använder vi svenskar cirka 140 liter vatten per person och dygn, av dessa är 50–60 liter varmvatten. En familj på fyra personer förbrukar i snitt cirka 4 800 kWh per år på vattenuppvärmning. Med ändrade vanor och snålspolande kranar kan du minska åtgången av varmvatten markant. Mest effektivt är att ta kortare duschar, och att duscha hellre än bada. Ett bad drar tre gånger mer energi än en dusch – se bad som en lyx du unnar dig ibland.
4. Belysning
Belysningen står för mer än en femtedel av hushållselen i Sverige. Använd hållbara LED-lampor och släck lampor du inte behöver ha tända. Lägg gärna lite tid och kraft på att inreda hemmet med rätt belysning, så att lamporna både är funktionella och skapar trivsel. Det finns ett fantastiskt utbud av LED- och lågenergilampor som passar allt från allmänljus till mysbelysning och arbetsbelysning.
5. Hemelektronik
Även om de största energislukarna finns i kök, badrum och tvättstuga så är resten av våra hem fulla av apparater som är beroende av el. Hemelektronik är den del av hushållselen som ökar snabbast, och mest el drar tv-apparater och datorer. Fråga alltid om energiförbrukningen när du köper nya apparater. Se också till att dra ur sladdarna! Annars förbrukar apparaterna energi även i viloläge.
Lurad av energitjuvarna?
Vanligaste misstagen som ökar energikostnaden i onödan:
- Du väljer torkskåpet i stället för torktumlaren – men torktumlaren drar mindre energi och är alltså ett bättre val.
- Du låter varmvattnet rinna i handfatet/duschen medan du borstar tänderna, rakar dig, tvålar in dig eller schamponerar håret. Stäng av och spara pengar.
- Du låter mobilladdaren sitta kvar i uttaget trots att mobilen är färdigladdad. Men så länge sladden sitter i drar den ström. Två tredjedelar av energin till att ladda mobiler går till laddare som faktiskt inte laddar.
- Du diskar för hand med rinnande vatten. På en kvart kan du ha förbrukat cirka 75 liter varmvatten. Diska i stället i balja eller i diskmaskin.
- Du låter hemelektroniken stå på, trots att du inte använder den. Även om apparater som tv, dator och spel är i viloläge slukar de energi. Du behöver dra ut sladdarna. Skaffa grenkontakt så kan du bara trycka på en knapp.
ALLA DELAR I ENERGISKOLAN
DEL 1: Se över din energiförbrukning
Tema: Se över ditt beteende och gör aktiva val för att spara energi i ditt hem.
Så kan du enkelt spara energi i vardagen
Vill du spara energi hemma och enkelt göra en insats både för din plånbok och klimatet? Här är tipsen som gör dig mer energismart varje dag – du kan börja nu direkt.
Här är hemmets största energibovar
Vill du spara energi hemma, utan att ge avkall på komforten? En bra start är att ha koll på vilka funktioner och apparater som slukar mest energi.
Spara energi i köket: Här är de viktigaste tipsen
Ett rum som används kräver energi – hur kan vi spara energi på ett enkelt sätt och få ner kostnaden? Här är tipsen som gör skillnad.
DEL 2: Hur värmer du upp ditt hus?
Tema: Guide om olika värmelösningar och fördelarna med värmepumpar.
Bästa uppvärmningen för ditt hus
Hur värmer jag bäst upp min villa? Uppvärmning och varmvatten står för den absoluta merparten av energikostnaden. Som tur är går lönsamma och klimatsmarta val ofta hand i hand.
Så mycket kan du spara med en värmepump
Om jag känner mig intresserad av värmepump; hur går jag vidare, vilken pump passar bäst? Hur mycket kan jag sänka min energikostnad med en värmepump?
De tio vanligaste frågorna om värmepumpar
Christian Petersen (Produktchef Värmepumpar, Vaillant Norden) svarar på konsumenternas frågor.
DEL 3: Kunder berättar – så mycket energi sparade vi
Så fick Maria och Emil ner sin elförbrukning med 30 procent
Maria Karlsson och Emil Larsson skaffade en bergvärmepump, och har nu skön och jämn värme i hela huset.
"Vi halverade våra energikostnader"
När Bert-Ove Andersson och hans bror tog över föräldrahemmet utanför Varberg var det viktigaste att modernisera uppvärmningen.
Värmepumpen säkrade nyårsfirandet i sommarhuset
Sommarstugan i Hällevik byggdes om i gammal stil och kompletterades med en toppmodern värmelösning från Vaillant.
Del 4: Så fungerar Vaillants produkter i vardagen
”Folk blir chockade över hur mycket de kan spara”
Tekniken idag är så mycket bättre än för 20 år sedan. Det är väldigt effektiva maskiner, säger Johan Björklund, Vaillant-installatör i Sölvesborg.
”Det roligaste med mitt jobb är att lösa folks problem”
Speciellt när det handlar om ekonomin, som ju är viktigast för de allra flesta, säger Marcus Hermansson, Vaillant-installatör i Karlskoga.
Fotriktigt och flippat? Så behöver inte miljövänliga val vara
Familjen Bullinger i Hvidovre har byggt ett hus som minimerar påverkan på klimatet. Därför är det ingen slump att de valde en grön värmelösning i form av en värmepump från Vaillant.