Hitta
Kontakta oss
Hitta din Vaillant-partner

Energiskolan del 2.3: De tio vanligaste frågorna om värmepumpar

Guide om olika värmelösningar och fördelarna med värmepumpar.

Hallå där Christian Petersen, Produktchef Värmepumpar, Vaillant Nordic

Vad kostar en värmepump?

Vilken värmepump du väljer beror på hur mycket värme och varmvatten ert hushåll behöver, var i landet du bor och vilken uppvärmning och ventilation huset har idag. I totalkostnaden ingår dels själva värmepumpen, dels installationen. En enkel schablon för exempelvis en bergvärmeinstallation är att räkna med mellan 1 500 och 2 000 kr per kvadratmeter minus ROT-avdrag, något billigare för en luft/vatten värmepump.

Hur mycket kan man spara?

Allt fler svenskar byter ut oljepannan eller direktverkande el mot en värmepump, som sparar både pengar och miljön. Som energipriserna stiger idag är detta din absolut billigaste värmelösning. Beroende på värmepump så kapar du mellan 50–75 procent på din energiräkning om du byter från el eller olja och du tjänar in investeringen på drygt fem år. Tänk också på att det handlar om en investering i din fastighet, en satsning som du får igen när du säljer.

Vilken typ av värmepump är vanligast?

Bergvärme är mest populärt i Sverige, medan luft/vatten värmepumpar är störst i Danmark. Rent mängdmässigt säljer vi mest av luft/luft värmepumpar, men där handlar det mer om tilläggsvärme till el/ved/pellets, eller värme/kyla till sommarstugan.

Hur effektiva är de?

Värmepumpar levererar upp till 90 procent av husets energibehov, så det är den samhällsekonomiskt bästa lösningen. Detta är den enda värmekälla som mångdubblar energieffektiviteten, så därför betalar du bara för 1/5 av energin till din villas uppvärmning.

Kräver den mycket service?

För optimal effektivitet ska värmepumpen först ställas in av en godkänd installatör och sedan servas vartannat år. En värmepump går verkligen att finjustera, till skillnad från de fossila värmekällorna.

Kan man få bidrag för att installera en värmepump?

Ja, i Sverige får du 35 procent ROT-avdrag på berg-, jord-, sjö- och grundvattenvärmepumpar och det gäller hela summan, både för pumpen och installationen. Något lägre, 30 procent, gäller för luft-vatten värmepumpar, luft/luft och frånluft. Nyproduktion får däremot inte ROT-avdrag.

Hur mycket bättre är värmepumpar för miljön?

En värmepump levererar i snitt fem gånger så mycket värme som den elektricitet den gör av med. Så detta är utan tvekan det mest klimatsmarta valet. Bara 20 procent av din förbrukning kommer från elnätet…. och din elkostnad kan sänkas ytterligare om du installerar solceller på taket.

Hur installerar man den?

Det är smidigt att byta ut din gamla värmeanläggning mot en värmepump. Hur lång tid det tar beror på vilken typ av pump du väljer – från fyra timmar för en luft/luft värmepump till upp till fyra dagar för en bergvärmepump, eftersom det också ska borras hål i berggrunden.

Kommer värmepumpen att störa grannarna

Nej, aroTHERM Plus och Split är våra mest tystgående produkter och de stör varken dig eller dina grannar. Bara 3–4 meter bort hör du ingenting. Dessutom kan ljudnivån finjusteras i samband med installation och service.

Om jag vill satsa på en värmepump, vad är första steget?

Läs gärna på om våra olika värmepumpar och sedan på vår hemsida. Efter att du orienterat dig lite, är det dags att kontakta en certifierad Vaillant installatör. Alla intresserade är också varmt välkomna att kontakta oss på Vaillant direkt.

ALLA DELAR I ENERGISKOLAN

DEL 1: Se över din energiförbrukning

Tema: Se över ditt beteende och gör aktiva val för att spara energi i ditt hem.

Så kan du enkelt spara energi i vardagen

Vill du spara energi hemma och enkelt göra en insats både för din plånbok och klimatet? Här är tipsen som gör dig mer energismart varje dag – du kan börja nu direkt.

Här är hemmets största energibovar

Vill du spara energi hemma, utan att ge avkall på komforten? En bra start är att ha koll på vilka funktioner och apparater som slukar mest energi.

Spara nu Få resultat direkt

Spara energi i köket: Här är de viktigaste tipsen

Ett rum som används kräver energi – hur kan vi spara energi på ett enkelt sätt och få ner kostnaden? Här är tipsen som gör skillnad.

DEL 2: Hur värmer du upp ditt hus?

Tema: Guide om olika värmelösningar och fördelarna med värmepumpar.

Bästa uppvärmningen för ditt hus

Hur värmer jag bäst upp min villa? Uppvärmning och varmvatten står för den absoluta merparten av energikostnaden. Som tur är går lönsamma och klimatsmarta val ofta hand i hand.

Så mycket kan du spara med en värmepump

Om jag känner mig intresserad av värmepump; hur går jag vidare, vilken pump passar bäst? Hur mycket kan jag sänka min energikostnad med en värmepump?

De tio vanligaste frågorna om värmepumpar

Christian Petersen (Produktchef Värmepumpar, Vaillant Norden) svarar på konsumenternas frågor.

DEL 3: Kunder berättar – så mycket energi sparade vi

Så fick Maria och Emil ner sin elförbrukning med 30 procent

Maria Karlsson och Emil Larsson skaffade en bergvärmepump, och har nu skön och jämn värme i hela huset.

"Vi halverade våra energikostnader"

När Bert-Ove Andersson och hans bror tog över föräldrahemmet utanför Varberg var det viktigaste att modernisera uppvärmningen.

Värmepumpen säkrade nyårsfirandet i sommarhuset

Sommarstugan i Hällevik byggdes om i gammal stil och kompletterades med en toppmodern värmelösning från Vaillant.

Del 4: Så fungerar Vaillants produkter i vardagen

”Folk blir chockade över hur mycket de kan spara”

Tekniken idag är så mycket bättre än för 20 år sedan. Det är väldigt effektiva maskiner, säger Johan Björklund, Vaillant-installatör i Sölvesborg.

”Det roligaste med mitt jobb är att lösa folks problem”

Speciellt när det handlar om ekonomin, som ju är viktigast för de allra flesta, säger Marcus Hermansson, Vaillant-installatör i Karlskoga.

Fotriktigt och flippat? Så behöver inte miljövänliga val vara

Familjen Bullinger i Hvidovre har byggt ett hus som minimerar påverkan på klimatet. Därför är det ingen slump att de valde en grön värmelösning i form av en värmepump från Vaillant.