Hitta
Kontakta oss
Hitta din Vaillant-partner

Energiskolan 3.2: Värmepump första prio när gammalt hus skulle renoveras

När Bert-Ove Andersson och hans bror tog över föräldrahemmet utanför Varberg var det viktigaste att modernisera uppvärmningen. – Pappa satte in oljebrännaren på 70-talet, den var både dyr och dålig för miljön. Vi bytte till en värmepump och har halverat våra energikostnader, säger Bert-Ove.

Den gamla jordbruksfastigheten från 1942 ligger omgiven av åkermark och är ständigt utsatt för salta havsvindar. Därför behövde fönster och fasad ses över, men viktigast var uppvärmningen.

– Vi visste att huset skulle kräva en hel del jobb, och det var glasklart att börja med oljebrännaren från 70-talet som ju var ett riktigt gammalt system, berättar Bert-Ove Andersson.

Bytte system på en vecka

Bröderna kontaktade sin lokala rörmokare på Träslövs VVS, som rekommenderade en värmepump från Vaillant. Eftersom fastigheten saknar berggrund och lämplig mark för jordvärme föll valet på en luft/vattenvärmepump.

– Vi bestämde oss snabbt och det hela gick smidigt. Gammal olja skulle pumpas ur tanken och tas tillvara på rätt sätt, samtidigt som nya ledningar skulle dras från värmepumpens utedel och in till det nya systemet. Vi körde i gång i början av sommaren och det tog en vecka från att vi slängde ut oljepannan tills det nya systemet var i gång, säger Bert-Ove Andersson.

Medan ljudet från den gamla oljepannan hördes tydligt uppe i huset är värmepumpen ”tvärtyst”, säger Bert-Ove. Lika nöjd är han med att det nya systemet är så lättskött. Blir det kallare ute så justerar värmepumpen värmen per automatik och inomhus fördelas numera temperaturen mycket jämnare i hela huset.

- Tidigare fick vi traska ner i källaren och skruva upp oljepannan när kylan kom. Vi passade också på att installera två konvektorelement i källaren och eftersom värmen stiger uppåt har våra golv blivit varmare, säger Bert-Ove.

Mer i plånboken

Hela installationen gick smidigt och förenklades av att det var sommar så att hantverkarna kunde trava in och ut genom öppna ytterdörrar.

- Vår rörmokare kommer från en av gårdarna här i Träslöv och gör alltid det lilla extra. Både han och kollegan är väldigt kunniga och går att lita på i alla väder, säger Bert-Ove nöjt.

När blixten för en tid sedan slog ut både TV, larm och värmepumpens fläktar ringdes en tekniker från Vaillant in, som ”kom väldigt fort och löste det hela”, så även servicedelen har fungerat fint.

Nästa steg i renoveringsarbetet är att tilläggsisolera ytterväggarna. Egentligen behövs också nya fönster, men snart kommer en ny järnvägssträckning att dras bara 100 meter från huset och därför har bröderna valt att avvakta.

– Blir det buller ska Trafikverket stå för ljudisolerade fönster, så vi får hålla ut lite till, säger Bert-Ove.

Sammanfattningsvis är han väldigt nöjd med investeringen i en luft/vattenvärmepump från Vaillant.

– Vi har kapat våra energikostnader, vi har jämnare värme i hela huset och det är skönt att inte behöva tänka på att justera temperaturen efter vädret. Systemet sköter sig självt.

Fakta:

Ägare: Bert-Ove Andersson och hans bror.

Bor: Hus på 144 kvadratmeter (+ källare på 100 m2) i utkanten av Varberg på Västkusten.

Tidigare energilösning: Gammal oljepanna.

Problem: Stigande oljepriser, olja dålig för miljön, ojämn värme i huset.

Lösning: luft/vatten värmepumpen aroTHERM Plus VWL 125/6 A.

Resultat: Jämn värme i hela huset och halverade energikostnader.

Hur mycket har era kostnader för värme och vatten minskat? Mellan 50–60 procent lägre driftskostnader jämfört med tidigare (oljepannan).

Läs nästa case:

Sofia Grosshög vann en värmepump från Vaillant!

ALLA DELAR I ENERGISKOLAN

DEL 1: Se över din energiförbrukning

Tema: Se över ditt beteende och gör aktiva val för att spara energi i ditt hem.

Så kan du enkelt spara energi i vardagen

Vill du spara energi hemma och enkelt göra en insats både för din plånbok och klimatet? Här är tipsen som gör dig mer energismart varje dag – du kan börja nu direkt.

Här är hemmets största energibovar

Vill du spara energi hemma, utan att ge avkall på komforten? En bra start är att ha koll på vilka funktioner och apparater som slukar mest energi.

Spara nu Få resultat direkt

Spara energi i köket: Här är de viktigaste tipsen

Ett rum som används kräver energi – hur kan vi spara energi på ett enkelt sätt och få ner kostnaden? Här är tipsen som gör skillnad.

DEL 2: Hur värmer du upp ditt hus?

Tema: Guide om olika värmelösningar och fördelarna med värmepumpar.

Bästa uppvärmningen för ditt hus

Hur värmer jag bäst upp min villa? Uppvärmning och varmvatten står för den absoluta merparten av energikostnaden. Som tur är går lönsamma och klimatsmarta val ofta hand i hand.

Så mycket kan du spara med en värmepump

Om jag känner mig intresserad av värmepump; hur går jag vidare, vilken pump passar bäst? Hur mycket kan jag sänka min energikostnad med en värmepump?

De tio vanligaste frågorna om värmepumpar

Christian Petersen (Produktchef Värmepumpar, Vaillant Norden) svarar på konsumenternas frågor.

DEL 3: Kunder berättar – så mycket energi sparade vi

Så fick Maria och Emil ner sin elförbrukning med 30 procent

Maria Karlsson och Emil Larsson skaffade en bergvärmepump, och har nu skön och jämn värme i hela huset.

"Vi halverade våra energikostnader"

När Bert-Ove Andersson och hans bror tog över föräldrahemmet utanför Varberg var det viktigaste att modernisera uppvärmningen.

Värmepumpen säkrade nyårsfirandet i sommarhuset

Sommarstugan i Hällevik byggdes om i gammal stil och kompletterades med en toppmodern värmelösning från Vaillant.

Del 4: Så fungerar Vaillants produkter i vardagen

”Folk blir chockade över hur mycket de kan spara”

Tekniken idag är så mycket bättre än för 20 år sedan. Det är väldigt effektiva maskiner, säger Johan Björklund, Vaillant-installatör i Sölvesborg.

”Det roligaste med mitt jobb är att lösa folks problem”

Speciellt när det handlar om ekonomin, som ju är viktigast för de allra flesta, säger Marcus Hermansson, Vaillant-installatör i Karlskoga.

Fotriktigt och flippat? Så behöver inte miljövänliga val vara

Familjen Bullinger i Hvidovre har byggt ett hus som minimerar påverkan på klimatet. Därför är det ingen slump att de valde en grön värmelösning i form av en värmepump från Vaillant.