Hitta
Kontakta oss
Hitta din Vaillant-partner

Äntligen varmt hos familjen Grosshög: ”Imponerad och förvånad över skillnaden”

Sofia Grosshög vågade aldrig hoppas att hon skulle vinna en luftvärmepump, installerad och klar. Men tävlingen i Mix Megapol blev en hit för småbarnsfamiljen i Surte.

– Jag hade skickat in en fråga till radioshowen ”Maracas”. När jag några veckor senare stod i köket och lagade mat, så hörde jag plötsligt Anders Bagge säga mitt namn i radion och blev så himla glad och förvånad!

Sofia, hennes man Robin och sonen Noah bor i ett rött 50-talshus i Surte, ca 10 km norr om Göteborg. Fram tills helt nyligen värmdes huset med direktverkande el, kompletterad med en gammal värmepump som tyvärr inte gjorde jobbet.

– Det var så kallt att vi hade en korg med innetofflor att låna ut till våra gäster. Min pappa var på oss om att skaffa en ny värmepump, men vi tvekade eftersom vi trodde att det rörde sig om en större investering i bergvärme, nya element och rörledningar.

Det var i detta läge som Sofia ställde sin fråga till Maracas expert El-vis. Tack vare sitt inlägg på Instagram vann hon en splitterny luft/luft värmepump från Vaillant och några veckor senare vaknade familjen upp till en helt ny verklighet.

– Jag är otroligt imponerad och förvånad över vilken skillnad en modern luft/luft värmepump kan göra, säger Sofia och fortsätter:

– Vi har golvvärme i badrummet, men annars är värmepumpen vår enda värmekälla. Den är bara inställd på 19,5 grader, men alla som kommer hit är överraskade över hur varmt vi har fått det, säger Sofia.

Tyst och enkel att använda

Familjen bor bara på bottenvåningen, som har en öppen planlösning. Där den gamla värmepumpen blåste luften rakt fram, så fördelar Vaillants modell värmen med hjälp av sensorer. Varma sommardagar kyls luften på samma smidiga sätt.

- En annan bra sak är att luftvärmepumpen är så tyst. Jämfört med vår gamla modell är det en väldig skillnad. Dessutom är det lätt och smidigt att ändra temperaturen, säger Sofia.

Installationen gick snabbt. Vaillants tekniker kom vid tiotiden på förmiddagen och bara några timmar senare var allt installerat och klart.

- Vi har Vaillants app, som gör att man kan styra värmepumpen från våra smartphones, men vi använder mest fjärrkontrollen här hemma.

Samtidigt har också familjens energikostnader minskat. Det har visserligen bara gått ett par månader sedan installationen. Men när Sofia plockar fram elräkningen från december 2022 och jämför den med december 2023, så är tendensen tydlig.

- Vår månadsförbrukning i december var drygt 1 000 kilowattimmar lägre än samma period i fjol. Och samtidigt har vi fått det så mycket varmare och skönare i huset!

Fakta:
Familj: Sofia Grosshög, 32 år, sambon Robin 31 och sonen Noah 14 månader.
Bor: En 50-talsvilla på 154 kvm i Surte, strax norr om Göteborg.
Tidigare energilösning: Direktverkande el + en luftvärmepump av äldre modell.
Problem: Ojämn värme och allmänt kallt i hela huset.
Lösning: Ny luft/luft värmepump: Vaillant climaVAIR premium VAIH1-050WN.
Resultat: Äntligen ett varmt hem!
Hur mycket el har ni sparat? I december 2022 sparade familjen drygt 1 000 kilowattimmar jämfört med motsvarande månad året innan.

Läs nästa case:

Johan har jobbat med att installera Vaillants produkter sedan 2015 och stortrivs.

ALLA DELAR I ENERGISKOLAN

DEL 1: Se över din energiförbrukning

Tema: Se över ditt beteende och gör aktiva val för att spara energi i ditt hem.

Så kan du enkelt spara energi i vardagen

Vill du spara energi hemma och enkelt göra en insats både för din plånbok och klimatet? Här är tipsen som gör dig mer energismart varje dag – du kan börja nu direkt.

Här är hemmets största energibovar

Vill du spara energi hemma, utan att ge avkall på komforten? En bra start är att ha koll på vilka funktioner och apparater som slukar mest energi.

Spara nu Få resultat direkt

Spara energi i köket: Här är de viktigaste tipsen

Ett rum som används kräver energi – hur kan vi spara energi på ett enkelt sätt och få ner kostnaden? Här är tipsen som gör skillnad.

DEL 2: Hur värmer du upp ditt hus?

Tema: Guide om olika värmelösningar och fördelarna med värmepumpar.

Bästa uppvärmningen för ditt hus

Hur värmer jag bäst upp min villa? Uppvärmning och varmvatten står för den absoluta merparten av energikostnaden. Som tur är går lönsamma och klimatsmarta val ofta hand i hand.

Så mycket kan du spara med en värmepump

Om jag känner mig intresserad av värmepump; hur går jag vidare, vilken pump passar bäst? Hur mycket kan jag sänka min energikostnad med en värmepump?

De tio vanligaste frågorna om värmepumpar

Christian Petersen (Produktchef Värmepumpar, Vaillant Norden) svarar på konsumenternas frågor.

DEL 3: Kunder berättar – så mycket energi sparade vi

Så fick Maria och Emil ner sin elförbrukning med 30 procent

Maria Karlsson och Emil Larsson skaffade en bergvärmepump, och har nu skön och jämn värme i hela huset.

"Vi halverade våra energikostnader"

När Bert-Ove Andersson och hans bror tog över föräldrahemmet utanför Varberg var det viktigaste att modernisera uppvärmningen.

Värmepumpen säkrade nyårsfirandet i sommarhuset

Sommarstugan i Hällevik byggdes om i gammal stil och kompletterades med en toppmodern värmelösning från Vaillant.

Del 4: Så fungerar Vaillants produkter i vardagen

”Folk blir chockade över hur mycket de kan spara”

Tekniken idag är så mycket bättre än för 20 år sedan. Det är väldigt effektiva maskiner, säger Johan Björklund, Vaillant-installatör i Sölvesborg.

”Det roligaste med mitt jobb är att lösa folks problem”

Speciellt när det handlar om ekonomin, som ju är viktigast för de allra flesta, säger Marcus Hermansson, Vaillant-installatör i Karlskoga.

Fotriktigt och flippat? Så behöver inte miljövänliga val vara

Familjen Bullinger i Hvidovre har byggt ett hus som minimerar påverkan på klimatet. Därför är det ingen slump att de valde en grön värmelösning i form av en värmepump från Vaillant.