Hitta
Kontakta oss
Hitta din Vaillant-partner

Så blir värmepumpen tyst som en viskning

Buller är skadligt för människor, ändå ligger ljudnivån på många värmepumpar långt över rekommenderade gränser. De tuffa testerna i Vaillants tyska produktutvecklingscenter har gjort våra värmepumpar till några av de tystaste på marknaden.

– Vår modell aroTHERM plus är med tystgående drift nere på 28 dB(A) på 3 meters avstånd, vilket är lika tyst som en viskning, berättar Peter Aller, produktchef på Vaillant i Norden..


Enligt Naturvårdsverket är buller den miljöpåverkan som berör flest människor i Sverige. Även lågfrekventa ljud upplevs som stressande och det gäller inte minst i tätbebyggda bostadsområden. En tumregel för buller utomhus är att 45–50 dBA är acceptabelt i ett bostadsområde dagtid, medan nivån nattetid inte bör överskrida 40 dBA.

Bland de tystaste på marknaden

Vaillant använder material av högsta kvalitet och med låg vibrationsgrad. Fläkten, som på många andra värmepumpar är mycket högljudd, är tystgående och ljudisoleras dessutom med hjälp av en specialtillverkad filt.

– Vi har en akustikkammare där våra experter mäter ljudstyrkan och utvärderar ljudkvaliteten. Eftersom vi vet att även låga ljud kan påverka människor negativt är vår målsättning alltid att reducera, modifiera eller helst helt eliminera olika bakgrundsljud, säger Peter Aller.

Alla kan njuta av sommarlugnet

Kunskap om gränsvärden för buller är viktig, eftersom cirka 75 procent av värmeenergin utvinns via värmepumpens utedel, där utomhusluften sugs in via en stor fläkt. En helt ljudlös funktion är tekniskt svår att få till, men Vaillants testare och produktutvecklare har kommit mycket långt.

– Tack vare deras engagerade arbete är vår modell aroTHERM plus är med tystgående drift nere på 28 dB(A) på 3 meters avstånd, vilket är lika tyst som en viskning. Systemet kan därför placeras flexibelt, även i tätbebyggda radhusområden, utan några negativa effekter för dig eller dina grannar, säger Peter Aller.

Tips för tystare värmepump

Även om du skaffar en modern värmepump, som är optimerad för att vara så tyst som möjligt, så finns det saker du kan göra för att få den ännu tystare. Här är några tips:

  • Placera inte värmepumpen direkt ovanför områden där du vill ha tystnad och avkoppling.
  • Dämpa ljud genom att undvika kala ytor i rummet, använd mattor och tjockare gardiner samt häng upp tavlor på väggarna.
  • Visa hänsyn till grannar och boende när du väljer plats för utomhusenheten.
  • Undvik placering vid sovrumsfönster eller bredvid grannens vägg.
  • Montera utomhusenheten på en husgrund eller ett markstativ för att undvika spridning av vibrationer i husväggarna.
  • Om montering på trävägg inte kan undvikas, använd speciella vibrationsdämpare för att minimera vibrationerna.

Läs mer om Vaillants kvalitet

ALLA DELAR I ENERGISKOLAN

DEL 1: Se över din energiförbrukning

Tema: Se över ditt beteende och gör aktiva val för att spara energi i ditt hem.

Så kan du enkelt spara energi i vardagen

Vill du spara energi hemma och enkelt göra en insats både för din plånbok och klimatet? Här är tipsen som gör dig mer energismart varje dag – du kan börja nu direkt.

Här är hemmets största energibovar

Vill du spara energi hemma, utan att ge avkall på komforten? En bra start är att ha koll på vilka funktioner och apparater som slukar mest energi.

Spara nu Få resultat direkt

Spara energi i köket: Här är de viktigaste tipsen

Ett rum som används kräver energi – hur kan vi spara energi på ett enkelt sätt och få ner kostnaden? Här är tipsen som gör skillnad.

DEL 2: Hur värmer du upp ditt hus?

Tema: Guide om olika värmelösningar och fördelarna med värmepumpar.

Bästa uppvärmningen för ditt hus

Hur värmer jag bäst upp min villa? Uppvärmning och varmvatten står för den absoluta merparten av energikostnaden. Som tur är går lönsamma och klimatsmarta val ofta hand i hand.

Så mycket kan du spara med en värmepump

Om jag känner mig intresserad av värmepump; hur går jag vidare, vilken pump passar bäst? Hur mycket kan jag sänka min energikostnad med en värmepump?

De tio vanligaste frågorna om värmepumpar

Christian Petersen (Produktchef Värmepumpar, Vaillant Norden) svarar på konsumenternas frågor.

DEL 3: Kunder berättar – så mycket energi sparade vi

Så fick Maria och Emil ner sin elförbrukning med 30 procent

Maria Karlsson och Emil Larsson skaffade en bergvärmepump, och har nu skön och jämn värme i hela huset.

"Vi halverade våra energikostnader"

När Bert-Ove Andersson och hans bror tog över föräldrahemmet utanför Varberg var det viktigaste att modernisera uppvärmningen.

Värmepumpen säkrade nyårsfirandet i sommarhuset

Sommarstugan i Hällevik byggdes om i gammal stil och kompletterades med en toppmodern värmelösning från Vaillant.

Del 4: Så fungerar Vaillants produkter i vardagen

”Folk blir chockade över hur mycket de kan spara”

Tekniken idag är så mycket bättre än för 20 år sedan. Det är väldigt effektiva maskiner, säger Johan Björklund, Vaillant-installatör i Sölvesborg.

”Det roligaste med mitt jobb är att lösa folks problem”

Speciellt när det handlar om ekonomin, som ju är viktigast för de allra flesta, säger Marcus Hermansson, Vaillant-installatör i Karlskoga.

Fotriktigt och flippat? Så behöver inte miljövänliga val vara

Familjen Bullinger i Hvidovre har byggt ett hus som minimerar påverkan på klimatet. Därför är det ingen slump att de valde en grön värmelösning i form av en värmepump från Vaillant.